Klein Eden, het soepparadijs

 

 

Klein Eden schenkt aan Kiva, Oxfam Novib en de Macina Foundation

De bijdragen die we verkrijgen door de verkoop van producten gaan naar enkele goede doelen. Voor 2013 kiezen we weer voor Kiva en Oxfam Novib en daarnaast voor een nieuw goed doel: de Macina Foundation. Met de opbrengsten van 2011 en 2012 hebben we Stichting Toetssteen gesteund waarmee twee woningen zijn gebouwd in Cambodja. In 2010 hebben we Stichting Lestari gesteund voor de opvang van zwerfkinderen in IndonesiŽ.

Kiva
Kiva verstrekt via locale partners microkredieten aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. We hebben voor Kiva gekozen omdat we geloven in een aanpak waarbij mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun toekomst. Bovendien is de bijdrage aan Kiva voor iedereen te volgen via de lender-pagina van Klein Eden op de website van Kiva. Zo kun je zelf zien of je geld goed wordt besteed.

Ook kun je via de Kiva community regelmatig verslagen lezen van mensen zoals jij en ik die, meestal als ze toch al op vakantie zijn, zelf ter plekke zijn gaan kijken of hun geld goed wordt besteed. Zie bijvoorbeeld het verslag van Joep Bos. Deze pagina bevat de dagelijkse update van facts and figures van Kiva.

5% tot 10% van de inleg in microkredieten schenken we aan Kiva voor hun werk. Terugbetalingen van leningen herinvesteren we in Kiva. In de toekomst kunnen eventueel ook andere goede doelen worden gekozen. De leningen bedragen altijd 25 dollar per lening. Zie de Kiva 2010 en Kiva2009-pagina's om te zien wat er in 2010 en 2009 met de bestedingen is gebeurd.

De Macina Foundation
De Macina Foundation is een Nederlandse stichting en heeft tot doel de mensenrechten, met name het recht op onderwijs te verdedigen van kinderen uit arme families in Ghana. Het belangrijkste project van de stichting is de Macina Computer School in Kokrobite. De Computer School is in september 2012 gestart met het geven van computerlessen aan kinderen van basisscholen uit de omgeving. De kinderen kunnen verschillende computer-diploma's behalen. Met de school creŽren we ook werk-gelegenheid voor een aantal mensen in Ghana, waar werkeloosheid de grootste oorzaak is van armoede. Daarnaast biedt de school internettoegang en een print- en kopieerservice. Hiermee genereert de Macina Foundation gedeeltelijk inkomsten voor de computerschool.

Stichting Toetssteen
Deze Stichting bouwt geheel belangeloos huizen voor de allerarmsten in Cambodja. Net als bij Stichting Lestari (zie hieronder) gaat 100% van de inkomsten rechtstreeks naar de mensen. Er blijft geen cent aan de strijkstok hangen. Dat kan omdat beide stichtingen geheel gerund worden door vrijwilligers. Een woning in Cambodja kost 750 euro. In 2011 hebben we een hele woning bekostigd. Fijn aan dit doel is dat je ook kunt zien dat je geld echt besteed is. Nederlandse vrijwilligers bezoeken de plek waar de huizen worden gebouwd, bouwen mee en maken van elk huis een foto met hun bewoners en de naam van de sponsor zodat je op internet kunt zien wie je hebt geholpen. Zie hier voor wie ons voor ging!

Oxfam Novib
Oxfam Novib scoort als een van de beste hulporganisaties in het onderzoek van dagblad Trouw (oktober 2011). Het geld komt goed terecht. Ook de bestedingen aan OxfamNovib zijn navolgbaar voor iedereen. Zie de speciale Oxfam Novib-pagina's over 2009, 2010, 2011 en 2012.

Stichting Lestari
Stichting Lestari
Deze stichting zet zich in voor het inzamelen van geld voor de opvang van zwerfklinderen in IndonesiŽ. Het is een kleinschalig initiatief waarbij 100 procent van de inkomsten ook echt ten goede komt aan de kinderen. Er blijft niets 'aan de strijkstok hangen'. Het doel en manier van werken van de stichting spreekt ons erg aan. Daarom hebben we in 2010 geld geschonken aan dit initiatief.
Klik hier voor de najaarsnieuwsbrief waarin wij worden bedankt voor onze bijdrage aan Stichting Lestari. Zie ook www.stichtinglestari.nl.